Bomullstält och vattentäthet

Bomullstält och vattentäthet

Är glampingtält vattentäta? Det är en fråga vi ofta får och vi förstår mycket väl varför det är en viktig punkt för många. Vem vill sova i ett tält som inte är vattentätt?

Många frågar även varför våra glampingtält inte är angivna i vattenpelare.

I den här artikeln kommer vi att beskriva hur det hela hänger ihop, för det är lite komplicerat.

Vattenpelare och tält

För att hitta svaret på varför glampingtält är vattentäta, men inte angivna i vattenpelare, måste vi titta på materialet som tälten är tillverkade av.

Tält i klassisk mening, som t.ex. iglootält är tillverkade i polyester – samma material som de flesta regnkläder.

Polyester ger fantastisk vattentäthet, men som du säkert vet, så andas det inte. Det är orsaken till att du snabbt blir fuktig om du cyklar till jobbet i ett klassiskt regnställ, och varför det bildas kondens inuti ditt iglootält.

Alla polyestertält genomför ett vattenpelaretest för att fastställa hur vattentätt tältet är. Ju högre siffra, desto mer vatten kan tältet stå emot.

Vattenpelaretest

Ett vattenpelaretest genomförs genom att spänna materialet i botten av en låda eller cylinder och därefter fylla på med vatten tills vattnet börjar rinna igenom.

När det skett avläser man hur många millimeter vatten cylindern nådde upp till, och så får man vattenpelaren.

vandsøjetryk test

Glampingtält och dess material

I motsats till "normala" tält är glampingtält tillverkade i bomull. Bomull har små förutsättningar att klara ett vattenpelaretest, då det är ett material som ”arbetar med vattnet” och inte undviker det som polyester.

Det som sker när bomull blir vått är att bomullsfibrerna börjar utvidga sig. När de utvidgar sig blir bomullen mer komprimerad och därmed även vattentät.

Placerar man en cylinder med vatten direkt på en tältduk i bomull så ger man tältduken en chock, och man ger inte bomullen möjlighet att utvidga sig.

Glampingtält vattentäthet och vattenpelare

Som tur är faller inte regnet i cylindrar, och ett vattenpelaretest är därför ett orättvist sätt att klassificera vattentätheten på ett bomullstält.

Men hur vattentäta är bomullstälten då? Även om vi inte har en klassificering i vattenpelare så är bomullstälten fortfarande vattentäta och klarar svenskt regnväder flera dagar i streck utan problem - det garanterar vi.

 

Våra tält liknar de flesta andra bomullstält på marknaden som inte är tillverkade med 100% bomull, utan av en bomullsblandning (våra är 35 % bomull och 65 % polyester) som kombinerar det bästa av båda materialen. Du får ett vattentätt tält som andas. Dessutom har våra tält fått en anti-splash- och vattenavvisande behandling som ger extra vattentäthet och skydd mot smuts och därmed förhindrar mögel.

Som med allt annat kräver glampingtält också underhåll. Du behöver inte behandla det flera gånger om året, men vi rekommenderar att du tvättar bort orenheter löpande och att du en gång om året ger det en efterbehandling för att bevara tältets optimala förmåga.

Om du behöver några bra anledningar till att köpa ett glampingtält, kan du läsa 8 bra anledningar här.