Underhåll

Underhåll

Bomullstält har använts i hundratals år och har genom åren bevisat sin hållbarhet och motståndskraft mot vind och väder. Men som med allt annat behöver ett glampingtält underhåll för att bevara sitt rena utseende, vattentäthet och andningsförmåga.

Underhåll av bomullstält

Regelbunden rengöring och översyn av ditt glampingtält ökar tältets livslängd. Faktorer som fukt, UV-strålning och luftburna partiklar från växter och mögel bidrar till att bryta ner tältduken, men med rätt underhåll får dessa faktorer en mindre påverkan på ditt glampingtälts livslängd.

Ett glampingtält är stort, och ärligt talat är det en ganska stor uppgift att rengöra det från A-Ö, men du kommer även väldigt långt genom att hålla ett öga på synliga orenheter på tältduken och att rengöra dem löpande i takt med att de uppstår. Den här metoden förhindrar att svampangrepp och mögel sätter sig i tältduken, vilket kan vara svårt att bli av med.

vedligeholdelse glamping / bomuldstelt


Den lokala och löpande rengöringen kan dock inte klara allt. Vi rekommenderat att du ger tältet en ordentlig rengöring minst en gång om året. Det kan med fördel göras när säsongen är slut. Men kom ihåg att packa ihop tältet först när det är 100 % torrt igen.


Efter att tältet har rengjorts rekommenderar vi att ge det en behandling med ett material som ger tältduken nytt liv och förbättrar dess vattenavvisande och andningsbara egenskaper.

Så rengör du ditt glampingtält

För rengöring av ett glampingtält behöver du en vattenslang, hink, mjuk borste eller svamp och en blandning av vitt vinäger och vatten. Processen är som följer:

 

  1. Blanda fyra delar vatten och en del vit vinäger. Alternativt kan du köpa färdigblandade produkter för rengöring av tält, men vinägerblandningen är billigare och lättare.
  2. Börja med en lätt rengörning med en mjuk borste för att ta bort damm och annan smuts på ytan
  3. Spola tältet med vattenslangen
  4. Sedan ska tältet få en omgång med vinägerblandningen. Beroende på hur högt ditt tält är, kan du behöva ta ner det för att nå toppen.
  5. Upprepa punkt fyra igen om det behövs
  6. Låt tältet torka till 100 % innan återbehandling av tältduken.

Återbehandling

Rengöringen efter ovanstående metod tvättar bort en del av den behandling tältet har när du köper det. Därför är det viktigt att få det återbehandlat med ett impregnerande material för att bevara tältets vattenavvisande egenskaper.
För detta behöver du lite impregnering och en sprayflaska.

De flesta impregneringsmaterial fungerar bäst på ett tält som är helt torrt Men läs bruksanvisningen på produkten du använder.

  1. Spraya hela tältets yta med den produkt du valt.
  2. Låt materialet torka och upprepa processen.
  3. När tältet är torrt är det redo att packas ihop.

Förvaring

Kvalster, möss och mögel är de tre stora farorna när ditt tält inte är uppsatt på en gräsmatta. Följ dessa enkla råd för att undvika en obehaglig överraskning när du tar fram ditt tält efter vintern.

Rengör tältet innan förvaring

Rester från gräsmattan och jord innehåller fukt som med tiden utvecklar mögel. Se därför till att rengöra ditt tält både in- och utvändigt innan du packar ner tältet. En fuktig trasa med tvål löser uppgiften.

Se till att tältet är torrt - kruttorrt

Alla tältets delar ska vara kruttorra innan du packar ner dem. Tältduken, botten och tältlinorna. Det kan inte understrykas tillräckligt hur viktigt det är. Om du inte har möjlighet att packa ner tältet torrt, bör du inom 24 timmar ta ut tältet igen så det får torka.

Förvara det högt och torrt

Förvara tältet på ett torrt, svalt och frostsäkert ställe och undvik fuktiga källare. Förvarar du tältet i ett garage, kan du för säkerhets skull placera det ovanför marken så det inte blir vått vid eventuella översvämningar samtidigt som det blir svårare för möss att komma åt det.