Guide till bomulls- och glampingtält

Guide till bomulls- och glampingtält

Glampingtält påminner för många om den romantiserade föreställningen om camping, som för många går tillbaka till svunna tider där det amerikanska "a night under canvas" hänvisar till det material som gammaldags tält var tillverkade i – nämligen canvas.

Ska man tälta idag så gör man vanligtvis inte det i ett glampingtält utan i ett polyestertält, som är nutidens standardmaterial till tält. Polyestertält har fördelen att de är väldigt lätta. De är perfekta som skydd mot vind och väder på svåråtkomliga och ofta även spektakulära platser.

Fördelarna med ett polyestertält är vikten och den enkla hanteringen. Omvänt kommer du ha svårt att argumentera för komforten, såvida du inte älskar att vakna upp i ett fuktigt rum medan du väntar på att solen värmer upp tältet till ett tropiskt klimat. När det blir för varmt för att stå ut ska du i ”krabbgång” ta dig mot utgången och med möda ta på dig dina kläder och skor.

Detta är nog också den primära orsaken till att allt fler har börjat vända sig till bomulls- eller glampingtält. Inte bara av nostalgiska skäl, för glampingtält är fantastiska i sig, och inom flera områden slår de polyestertälten med hästlängder.

Vad är ett glampingtält?

Glampingtält finns i flera storlekar och former. Gemensamt för de flesta är att de är cirkelformade och att strukturen hålls uppe av en mittstång och en v-formad stång vid ingången. Själva tältduken består av två element. Väggen som ofta är förhållandevis kort och ett konformat tak som man fäster i marken och spänner ut med tältlinor.

Det första patenterade bomullstältet tillverkades under det amerikanska inbördeskriget med inspiration från tipierna som du känner igen från indianerna. Bomullstältens historia sträcker sig dock ännu längre tillbaka, så det är säkert att säga att de är testade genom generationer.

Vad är glampingtält tillverkade av?

Glampingtält är tillverkade i bomull eller polycotton, som är en blandning av bomull och polyester, med ett golv i starkt PVC-plast. Det finns dock även enskilda glampingtält som är tillverkade i ren polyester, men det är sällsynt eftersom bomullstälten prioriterar slitstyrka och komfort framför vikt och förpackningsstorlek. Bomull är tyngre än polyester men även betydligt mer slitstarkt, isolerande samtidigt som det andas och är mer motståndskraftigt mot UV-strålar.

Fördelarna med ett glampingtält

Massor av plats

Den enkla konstruktionen med en mittstång som bär upp hela tältet ger mycket plats till att röra sig fritt, och den låga väggen längs sidorna, som höjer taket en aning, ger dig möjlighet att inreda ända ut till väggen utan att du behöver oroa dig för att stöta mot tältduken. På många sätt påminner tältet om en loftlägenhet med högt i tak.

Således är ett glampingtält perfekt till längre campingturer där du planerar att spendera en del tid i eller runt tältet, som det svenska sommarvädret ofta kan tvinga en till. Glampingtältet är även perfekt till att ha stående permanent i din trädgård som ett extra gäst- eller sovrum.

Du kan läsa mer om de olika storlekarna på glampingtält här.

Frisk luft

Ett bomullstält eller bomullsblandningstält som det vi erbjuder, andas betydligt mer än ett tält i polyester eller nylon. Att det andas beror både på tältets bomullsmaterial och på de stora ventilationshålen längs sidan, som givetvis är täckta med ett myggnät. Tältets andningsförmåga gör att insidan i stort sett alltid är torr, och du undviker mögel och svampsporer som man ofta upplever i polyestertält. Totalt sett är en övernattning i ett glampingtält en mycket mer naturlig upplevelse och du kommer att vakna upp till doften av gräs och inte varm plast och instängt sovrum.

Bra inomhusklimat

Bomull är ett isolerande material och därför håller glampingtält värmen när temperaturen faller och omvänt blir förhållandevis svala om dagen. Det ger dig en bättre nattsömn, men gör även tältet till en plats som du vill uppehålla dig på under dagen – vilket de flesta inte vill i ett polyestertält. Glampingtältet är svalt och behagligt på de varma sommardagarna och varmt och skönt när vädret blir kallare.

Skyddar mot solens strålar

Solens strålar är hårda mot i stort sett allt material som exponeras över tid. En av många fantastiska egenskaper med bomull är dess motståndskraft mot UV-strålar. Bomull bryts inte ner av UV-strålar på samma sätt polyester och det är därför ett överlägset material om ditt tält ska vara uppsatt mer permanent.

Byggt för att hålla

Det tjocka bomullsmaterialet som glampingtälten är tillverkade av är väldigt motståndskraftigt mot grenar och vassa saker på underlaget.

Våra glampingtält är inte byggda med lätt vikt i åtanke. Bomullen och botten är tjock. Dragkedjorna, pinnarna och stängerna är kraftiga. Alltihop bidrar till att göra tältet mer hållbart.

Robust konstruktion

Det är inte en slump att tipi-formade bomullstält har använts i århundraden. Denna konstruktion har bevisat sin robusthet ända sedan Djingis Khans dagar.

Den enkla konstruktionen med en mittstång som fästes i marken, med den starka bomullsduken, tältlinor och stormpinnar gör att tältet utan problem står emot hårda vindar, regn och till och med snö.

Tältets cirkulära form gör att vinden viker av då den inte träffar en platt vägg och du undviker därför det irriterande ljudet när vinden tar tag i tältet på det sätt som du känner igen från polyestertält.

En estetisk pärla

Ett glampingtält har många fördelar när vi talar om komfort, där det slår traditionella tält med hästlängder. Men när vi talar om estetik är det i en klass för sig själv. Nostalgiskt, symmetriskt och snyggt. Ett glampingtält har allt och kommer att pryda de flestas trädgårdar och bli samtalsämnet i grannskapet.

En mer hållbar lösning

Naturliga material kostar mer än material som tillverkas på ett laboratorium. I gengäld håller våra glampingtält mycket längre än de flesta polyestertälten. Den ökade livslängden är bra för miljön men även för plånboken. När vi räknar ut ett pris per övernattning är vårt påstående att priset är det samma.

Vattentäthet och bomullstält

Av ren intuition kommer du tänka att ett nylon- eller polyestertält kommer slå ett bomullstält vid en ordentlig regnskur. De flesta regnkläder idag är ju tillverkade av polyester och inte bomull!

Så hur kan ett bomullstält hålla sig vattentätt? Det finns två anledningar till de. Dels på grund av tältets form, dels på grund av bomullens vattenavvisande egenskaper.

Ett bomullstält är klockformat, och vattnet har ingenstans att lägga sig. Det kommer helt enkelt rinna direkt av innan det hinner mjuka upp och dra sig in i materialet.

Bomullsduken på ett glampingtält är otroligt tätt vävt, men i sig själv är det inte vattentätt. Vänder du ett glas med vatten på en bomullsduk så kommer vattnet att rinna igenom. Men här har bomullen ett ess i rockärmen. När bomull blir vått så utvidgar det sig. När bomullen utvidgar sig så stänger det de små hålen som finns mellan vävningarna och sluter därmed helt tätt.

Vi har skrivit en artikel där vi går in mer på djupet om varför bomullstält är vattentäta som du kan läsa via den här länken.

Innan din första utflykt

Som beskrivits ovan förbättras ett glampingtälts vattentäthet med regn. Därför rekommenderar vi alltid att du börjar med att sätta upp ditt tält precis innan det ska börja regna eller ger det en grundlig omgång med trädgårdsslangen innan du börjar använda det.

Läs mer om hur du underhåller ditt glampingtält.