Tipitält med kamin

Tipitält med kamin

Det är svårt att föreställa sig något mysigare än en kall höstkväll i sitt tipitält med tältkamin. Samlas runt tältkaminen och förbered maten på kokplattan samtidigt som du njuter av värmen som sprider sig i hela tältet, medan kylan är en bomullstältduk bort.

Med en tältkamin i ditt tipitält förlänger du säsongen med flera månader. Tältkaminen värmer enkelt upp ditt tipitält till en behaglig temperatur.

När temperaturen utanför faller till under fryspunkten, kommer tältkaminerna dock att överarbete, och de kan ha svårt att upprätthålla en behaglig rumstemperatur. Under de kalla månaderna rekommenderar vi därför att du utöver ugn även packar med varma kläder.

Tipitält med kamin

Tipitält med tältkamin från Amaroq

Det är enkelt att installera en vedspis i ett Amaroq glampingtält. Våra två största modeller kommer samtliga med förskurna uttag till skorsten, så du slipper den nervpirrande uppgiften att behöva skära ut hålet själv.

Dessutom är tältet förstärkt med ett brandskyddande material i en lämplig omkrets från utskärningen. När du inte använder tältkaminen, kan du enkelt stänga uttaget med en bomullsklaff som fästs med kardborre.

Är det farligt?

Man ska ta sina förbehåll när man har en varm tältkamin inuti ett tält. Det finns dock en del tälttyper och material som är bättre lämpade för att installera ugnar än andra.

Tältduken i våra tipi- och glampingtält är tillverkad i en bomullsblandning som består av polyester och bomull. Bomull är i sig brandhämmande, medan det är tvärtom för polyester. Det är även därför det inte rekommenderas att använda en tältkamin i ett tält av enbart polyester.

Det är något annat med polyester/bomullstält. Bomullsblandningen som våra tält är tillverkade i gör att det behövs otroligt höga temperaturer för att tältet går från att smälta till att brinna. Skulle du ha otur och det faller glöd från skorstenen ner på tältduken, så är det inte tillräckligt för att antända tältduken. I värsta fall får du ett litet hål, och är glöden tillräckligt liten kan man nöja sig med en fläck.

För att motverka att glöd faller från skorstenen kan du med fördel använda en gnistfångare som fångar eventuell glöd som rör sig upp genom skorstenen.